• Piškotki

  Podjetje Pivovarna Hopsbrew, proizvodnja piva in trgovina d.o.o., Ljubljana kot upravljavec osebnih podatkov uporabnikov spletnih strani na svojih spletnih mestih uporablja piškotke. Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se prenesejo na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletnega mesta in običajno vsebujejo:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek,
  • življenjsko dobo piškotka,
  • vrednost (edinstveno številko).

  Obstaja več vrst oz. kategorij piškotkov: začasni/trajni, lastni/tuji, nujno potrebni za delovanje spletnega mesta/manj nujni; delno vsiljivi piškotki, ki izvajajo statistiko; zelo vsiljivi, ki izvajajo statistiko in obdelujejo osebne podatke.


  Ne glede na to, katere kategorije so piškotki, je vsem kategorijam skupna časovna omejenost njihovega trajanja.


  Piškotki lahko torej izvajajo nekaj pomembnih funkcij, kot je npr.: personalizacija spletnega mesta, izboljšanje uporabniške izkušnje in podobno.


  I. Kaj so piškotki?


  Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Njihovo shranjevanje je pod nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.


  II. Zakaj so piškotki potrebni?


  Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.


  Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske,
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave,
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene,
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi,
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani,
  • za anonimno poročanje o demografskih kategorijah in interesih obiskovalcev,
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …).

  III. Vrste piškotkov


  Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, ki jih delimo v štriri skupine:


  Piškotki 1. skupine


  Piškotki 1. skupine so nujni za delovanje spletne strani. So ključni in brez njih stran ne bi popolno delovala. Nastavijo se, ko s spletno stranjo opravite kakršnokoli interakcijo, ki gre preko klikanja na enostavne povezave (npr. oddate obrazec, se prijavite ipd.). Uporaba te skupine piškotkov je samodejna in z nastavitvami te skupine ne morete upravljati.  Piškotki 2. skupine


  Piškotki 2. skupine so analitični piškotki, ki jih uporabljamo za zbiranje statističnih podatkov o uporabi naših spletnih mest. Piškotke 2. skupine uporabljamo skupaj z orodjem Google Analytics, s katerim zagotavljamo anonimizacijo osebnih podatkov. Anonimizacija podatkov z rešitvijo Google Analytics ni reverzibilna, kar pomeni, da na podlagi anonimnih podatkov ni mogoče v obratni smeri povezati ali kakorkoli identificirati posameznega uporabnika. Kot rezultat postopka tako prejmemo popolna statistična poročila o obiskanosti in aktivnostih na naših spletnih straneh, podatkov o uporabniku pa ne moremo uporabiti v druge namene, saj je uporabnik s to rešitvijo popolnoma anonimen. Google Analytics nam v skladu z zakonskimi zahtevami omogoča sodelovanje z zunanjimi ponudniki spletne analitike brez kritičnih vplivov na relevantnost pridobljenih metrik. Uporabljamo lastne spletne piškotke (»1st party cookies«), kar pomeni, da jih lahko servira in bere samo naše spletno mesto, ne pa tudi tretje osebe (npr. Google). Kljub temu, da so prejeti podatki anonimizirani in da jih ni mogoče povezati z določenim ali določljivim uporabnikom.


  Piškotki 3. skupine


  Piškotki 3. skupine so piškotki partnerskih storitev kot so: Facebook, Twitter, Google idr. Ti piškotki omogočajo uporabo vtičnikov in funkcij na naših straneh, ki so povezani z družbenimi omrežji in drugimi platformami. Uporabljamo jih za potrebe trženja ter da lahko z njimi sledimo vašim obiskom različnih spletnih strani. Njihov namen je prikazovanje oglasov, ki so primerni in zanimivi za vas, pa tudi preprečevanje prikazovanja oglasov, ki ste jih že videli. Če se z uporabo teh piškotkov ne strinjate, piškotkov ne bomo nastavljali, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije spletnega mesta ne bodo na voljo.  Piškotki 4. skupine


  Piškotki 4. skupine omogočajo prilagajanje oglasnih sporočil na podlagi vaših osebnih interesov, ki so določeni glede na vašo predhodno uporabo in zgodovino brskanja na eni ali več napravah. Ko boste dali svoje soglasje, bodo ponudniki oglaševanja v ta namen povezali zgodovino brskanja po spletu in aplikacijah z vašimi računi, s katerimi ste trenutno prijavljeni na eni ali več vaših napravah (npr. z računi Google, Facebook idr.). Na ta način lahko katera koli naprava, s katero ste prijavljeni v svoj račun ponudnika oglaševanja, prikazuje isto osebno oglasno sporočilo ponudnika. Če niste prijavljeni v račune ponudnikov, lahko ponudniki sledijo zgodovini brskanja in prikazujejo prilagojena oglasna sporočila ločeno na vsaki od vaših naprav. Če imate omogočeno to skupino piškotkov, Google Analytics zbira oglaševalske ID-je za identifikacijo, ki so začasno povezani z našimi podatki storitve Google Analytics, da bi določili in ustvarili ciljne skupine za promocijo oglasov na različnih napravah. Zbiranje podatkov, zbranih v podatkih vašega Google računa, temelji izključno na vašem soglasju, ki ga lahko podate ali umaknete od Googla. Za zbiranje podatkov, ki niso združeni v vašem Google računu (na primer, ker nimate Google računa ali ste se temu ugovarjali), zbiranje podatkov temelji na vašem soglasju.  IV. Onemogočenje piškotkov


  Razen pri piškotkih 1. skupine, lahko sami odločate, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.


  Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


  Oglaševalske funkcije v storitvi Google Analytics, lahko onemogočite med drugim tudi z orodjem »Nastavitve oglasov«, orodjem »Nastavitve oglasov« za mobilne aplikacije ali katerim koli drugim načinom, ki je na voljo (na primer z možnostjo onemogočenja pobude Network Advertising Initiative). Lahko se popolnoma izključite iz Google Analytics programa z dodatkom, ki ga najdete na: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/.


  Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (1. skupina), za zbiranje statističnih podatkov o uporabi naših spletnih mest (2. skupina), piškotke, ki omogočajo povezavo s platformami, kot so Facebook in Google (3. skupina) in piškotke, ki so namenjeni marketingu, prilagojenemu vašim zanimanjem (4. skupina). Če soglašate z nalaganjem vseh navedenih vrst piškotkov, kliknite »Strinjam se«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi piškotki 1. in 2. skupine.

Made on
Tilda